Klimasystemet fra Kunnskapsfilm på Vimeo.
Videoklipp fra NRK Skole. I tillegg til å være levebrødet til mange mennesker, var Tsjadsjøen en gang den fjerde største innsjøen i verden. Global oppvarming har ført til at Tsjadsjøen har minket drastisk de siste årene, og matfatet krymper for fiskerne i landene rundt.
Verden står overfor store utfordringer på grunn av menneskeskapte klimaendringer, og det er et paradoks at selv om fattige mennesker slipper ut minst Co2, er det de som vil rammes hardest av global oppvarming. Høyere havnivå vil true øyene på Maldivene og de lavereliggende delene av Bangladesh. I Afrika er fem land avhengige av fisk fra Tsjad-sjøen, men sjøen forandrer seg på grunn av global oppvarming.
Samtidig er det slik at fattige land trenger tilgang på energi for å skape utvikling. Produksjon av varer krever energi, men også sykehus og skoler trenger energi. Dessuten trenger folk flest energi for å lage mat eller få lys om kvelden. 1,4 milliarder mennesker i verden har ikke tilgang til elektrisitet. Verden må derfor produsere mer energi. Betyr det at Norge bør produsere mer olje for å bidra til utvikling i fattige land, eller er mer norsk olje et problem for de fattige fordi mer Co2 slippes ut i atmosfæren?
Eller et det faktisk slik at mer norsk olje og gass er løsningen både på klimakrisen og verdens energikrise? olje og gass slipper ut mindre Co2 enn kull, og dersom norsk olje og gass erstatter kull vil de totale Co2 utslippene i verden gå ned. Dessuten er den norske olje og gass- produksjon renere enn i de fleste andre lands. Tekstene under gir ulike synspunkt på disse spørsmålene.
Metodiske kompetansemål (Samfunnsfag 10.trinn Utforskaren)
Kompetansemål knyttet til innhold (Samfunnsfag, 10.trinn)
Andre kompetansemål som delvis dekkes:
Samfunnsfag 10. trinn
RLE 10. trinn
Naturfag 10. trinn